Vízesések

Természetes módon a tavakat tápláló hegyi patakok is zuhatagokkal, vízesésekkel tarkítják a tájat. Számtalan kanyarulattal, csendben keresi útját a jelentéktelen Plitvice-patak a kiterjedt lombos erdőségben. Célja egy sokkal szélesebb folyó, amivel furfangos módon egyesül: 71 méter magasságból ömlik a Plitvice ezüstösen csillogó vize a Korana-folyóba. A közlekedés még gyalogosan is nehéz, a turistákat palló úton vezetik végig a területen. A turistaút csak néhány helyen visz a lejtős szárazföldön. A völgyben lefelé haladva, az szurdokszerűen összeszűkül, ami csak egészen kicsi tavacskák kialakulását teszi lehetővé. Ugyanakkor itt jöttek létre a legnagyobb - 30-40 méteres - és legszebb vízesések, mint a Korona és a Plitvice...

Tavak:

Novakovica brod: a legalsó tó, mielőtt a Korana patak elhagyja a völgyet. A tó hossza 90, szélessége 50 méter, mélysége 3 méter, pallókon haladva érhető el a 76 méteres sziklaszirtről alázúduló Plitvica patak. Kilátót is találunk a tónál.

Kaludjerovac –tó: a tenger szintje felett 505 méteren lévő tó hossza 225, míg szélessége 70 és 100 méter között változik.

Gavanovac-tó: átlagosan 10 méter mély, hossza 100, szélessége 65 méter

Milanovac-tó: az alsó tavak legnagyobbja a 18 méter mély Milanovac-tó, melynek hossza 470, szélessége 50 és 90 méter között változik.

Kozjak: a tórendszer legnagyobb tava, a Kozjak majd 2,5 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 670 méter, míg legnagyobb mélysége eléri a 46 métert is.

Gradinsko-tó: a Gradinsko-tó már 553 méterre helyezkedik el a tenger szintje felett, vagyis a tavakat bejárva, már mintegy 50 métert emelkedtünk és a folyó is ennyit zuhan a vízeséseken keresztül. A tó legnagyobb mélysége 10 méter és területe majdnem eléri az 1 km2-t.

Zúgók sokasága után következik a Galovac-tó, melyet felülről megkerülve csodás kilátásban részesülünk. 582 méter magasan van és legnagyobb mélysége 24 méter. A tó végénél a víz több helyen is közel 20 méter magasból zúdul alá. A már fentről is megcsodált vízesések ilyen közelről még csodálatosabbnak tűnnek.

Kis-Jovinovac-tó

Vir-tó

Nagy-Jovinovac-tó

Baltinovac-tó mentén haladva még három tavat találunk

Okrugljak-tó: utunkat jobbról szegélyezi, mely már 613 méter magasan van a tenger szintje felett és a víz egy 7 méteres vízesésen keresztül érkezik bele a Ciganovac-tóból.

Ciganovac-tó

Proscansko-tó

A Felső-tavak sorát, és egyben a Plitvicei-tavakat a Proscansko-tó zárja. A tó felszíne 636 méter magasan helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a Novakovica brod-tó 133 méterrel helyezkedik lentebb ettől a szinttől. A Proscansko-tó legmélyebb pontja 37 méter, hossza 2,1 kilométer, szélessége pedig 180 és 400 méter között változik.