Időjárás, klíma

plitvice_w2

A Plitvicei tórendszer időjárását és éghajlatát nagyban meghatározza a tavak helyzete: a tengerszint feletti magasság 700-800 m, a tengertől való távolság mintegy 50 km. Az Adria hatására enyhe óceáni is befolyásolja az uralkodó szárazföldi éghajlatot. Jellemző a meleg, napos nyár és a viszonylag hosszú, hideg és havas tél.

plitvice_boatA Plitvicei tórendszer időjárását és éghajlatát nagyban meghatározza a tavak helyzete: a tengerszint feletti magasság 700-800 m, a tengertől való távolság mintegy 50 km. Az Adria hatására enyhe óceáni is befolyásolja az uralkodó szárazföldi éghajlatot. Jellemző a meleg, napos nyár és a viszonylag hosszú, hideg és havas tél.

A tavasz későn kezdődik és általában hideg és esős. Áprilisában, a napi napsugárzás átlagosan meghaladja a 1,4 kJ/cm2, de az átlagos napi levegő hőmérséklete még mindig alacsonyabb, mint 8 ° C. Reggel fagypont alatti hőmérséklet is előfordulhat júniusban.

Nyáron a napi átlagos napsugárzás mintegy 2 kJ/cm2, az átlagos hőmérséklet délben 24 ° C és a maximális hőmérséklet nem haladja meg a 36 ° C-t, még a legmelegebb napokban sem. Forró napok, amikor a hőmérséklet magasabb, mint 30 ° C, csak egy-kettő van havonta. Többnyire derült az idő a délelőtt friss. Júliusban és augusztusban, az átlagos minimum hőmérséklet mintegy 9 ° C. A szél gyenge, kivéve az esős napokat, az iránya általában délnyugati.

Az ősz kezdet nagyon kellemesen indul általában. Szeptemberében, a napsugárzás mintegy 1,5 kJ cm2, sok napsütéssel. Az átlagos levegő hőmérséklete 13 ° C, délben 20 ° C, és reggel kb 6 ° C, de előfordul, hogy nulla fokra is lecsökken. Az ősz általában rövid és már novemberben téliesre fordul az idő.

November hónapban sok a felhő és a köd. Mivel a napsugárzás csak 0,4 kJ cm2, gyakorlatilag ugyanolyan az idő, mint decemberben, amikor a legrövidebbek a nappalok. Az átlagos hőmérséklet 5 °C.  A leghidegebb hónap általában január (-3 ° C átlagosan), de a legalacsonyabb hőmérsékletet februárban mérték (-23 ° C). Az év első két hónapjában kevesebb a felhő, mint az év végén, és a nappalok is hosszabbak, a beérkezett napenergia növekszik. Előfordulhat, hogy a déli levegő hőmérséklete eléri a 15 vagy akár 20 ° C-ot. A téli csapadék többnyire hó vagy kisebb eső. A legtöbb eső novemberben (kb. 200 mm átlag) és a legkevesebb februárban (kb. 80 mm) esik. Az első hó általában novemberben jön meg, az utolsó pedig április elején, de lehet akár májusban is.

Januárban és február a hótakaró tartósabb, mint decemberben, akár 20-25 nap is lehet, a telet kedvelők nagy örömére. Vastagsága változó. Előfordulhat, hogy egy nap a réteg vastagsága eléri a 150 cm-t is (pl. 1962. március 26.). Előfordulhat néha, hogy több alkalommal télen a forgalomat le kell állítani, mert a hó olyan sűrű és nagy mennyiségű, hogy az útkezelő nem tudja fenntartani az utak járhatóságát. A szél télen és tavasszal elsősorban észak-keleti irányú.

A Tavaknak minden évszakban megvan a maga szépsége, így minden kedves látogató megtalálhatja a neki megfelelő időt a kirándulásra. Plitvice minden évszakban más, de mindig gyönyörű.

plitvice_win_m