A világ 10 legszebb vízesése közt

plitvice_cnn4A horvát természet gyöngyszeme, a Plitvicei-tavak felkerült a CNN által az Utazások rovatban megjelentetett BudgetTravel „A világ 10 legszebb vízesése” listájára.

plitvice_cnn2A horvát természet gyöngyszeme, a Plitvicei-tavak felkerült a CNN által az Utazások rovatban megjelentetett BudgetTravel „A világ 10 legszebb vízesése” listájára.

A Plitvicei-tavak a Kanadát az Egyesült Államoktól elválasztó Niagara-vízesés és a Hanakapi’a vízesés (Kauai, Hawaii) mögött végzett a lista harmadik helyén.
Az amerikaiak ezekkel a szavakkal méltatják a Plitvicei-tavakat: „Ha a Grand Canyont zöld moharéteg borítaná, s szurdokaiban 16 tó és ezernyi zuhatag sorjázna, akkor egy kicsit hasonlítana a Horvátország délnyugati részében lévő Plitvicei-tavak Nemzeti Parkra”
A cikkből megtudhatjuk, hogy a tavak vizei a Dinári-hegységben honos ásványok és organizmusok egyedülálló kombinációjának köszönhetik intenzív türkizkék színüket. Azoknak, akik el szeretnének látogatni Plitvicéhez, azt javasolják, hogy ne csoportosan, hanem egyénileg tegyék ezt meg, mivel így zavartalanul élvezhetik a hely szépségeit, kedvük szerint tarthatnak pihenőt és frissülhetnek fel.
Az ajánlás szerint Plitvicét Zágrábból érdemes megközelíteni. A cikk azt javasolja, hogy kocsival vágjunk neki ennek a kétórás útnak.
A Plitvicét napsütéses és meleg időben, leginkább a május és szeptember közötti időszakban érdemes felkeresni- javasolja a BudgetTravel, amely még a következő helyeket vette fel a világ legszebb vízeséseinek listájára: Iguazu (Argentína), Yosemite (Kalifornia), Viktória-vízesés (Zimbabwe és Zambia), Sutherland (Új-Zéland), Gullfoss (Izland), Angel-vízesés (Venezuela) és Langfoss-vízesés (Norvégia).
A Plitvicei-tavak a világ felbecsülhetetlen értékű kincseként 1979-ben az elsők között került fel az UNESCO Világörökségi listájára. A tavak különleges szépsége a természetbarátoknak búvóhelyül, a művészeknek pedig ihletül szolgál, míg a páratlan természeti környezet gazdagsága a tudósokat foglalkoztatja. Az idelátogatók az általuk választott útvonalakon barangolhatják be a Plitvicei-tavak vidékét. A nemzeti parkot gyalogszerrel, elektromos kishajóval és/vagy panorámás kisvonattal járhatjuk be, és van lehetőség fotózásra, evezésre, túrázásra és alkalomadtán síelésre is. Az idelátogatók a Jezero, Plitvice, Bellevue és Grabovac, illetve a Korana kempingben szállhatnak meg.

cnn.com