Plitvice télen

plitvice_tel_cm

A Plitvice Nemzeti Park az év minden szakában kellemes időtöltést ígér. Öltözzön fel melegen és látogasson el hozzánk télen is !

plitvice_tel_3

A Plitvice Nemzeti Park az év minden szakában kellemes időtöltést ígér. Öltözzön fel melegen és látogasson el hozzánk télen is ! November végétől márciusig általában friss hóval fedetten várja a természet a kirándulókat, síelőket.

A téli időszakban nagyon gyakori a hó Plitvicén, ez a régió az egyik leghavasabb régió Horvátországban. A hőmérséklet gyakran jóval nulla fok alatt marad. Január a leghidegebb hónap az évben, az átlagos napi minimum hőmérséklet -5,3, az átlagos maximum +6,8 Celsius fok. De a globális felmelegedés is érezhető a természetben, a téli Plitvice már melegebbé vált és a hó sem esik már olyan vastagságban, mint régebben.
A Parkban egyértelműen kisebb a zsúfoltság ebben az időszakban mint más évszakokban, a különleges téli formák elképesztő kavalkádjában a tavak és vízesések gyönyörű kristály díszítést adnak a természetnek.

Túrázás kedvelt tevékenység a Parkban, a sétautak hóval fedettek, emiatt a felső tavaknál az ösvények zárva vannak a biztonság miatt, ugyanakkor az alsó tavak nyitva tartanak egész évben, kivéve a súlyos téli időjárást, amikor hóviharok miatt le kell állni néhány napra.

Télen inkább érdemes vezetett túrákon résztvenni, a kis létszám miatt sokkal személyesebb, közvetlenebb a túrák hangulata. Ne feledje, hogy télen a nappalok sokkal rövidebbek, így kevesebb időnk marad a kirándulásra. Mielőtt elindulna kérjük ellenőrizze a bejárati irodánál az információkat a helyi hóviszonyokról és a megközelíthető gyalogos utakról. Túra közben, ha a feltételek nem biztonságosak, kérjük forduljon vissza.

Plitvice síelés, snowboardozás és szánkózás is lehetséges, síelni a közelben a park 2. bejáratától mindössze 2 km-re lehet, Mukinje apró falu mellett, mely a tengerszint feletti 650 méter magasságban található.

Télen a látogatók gondoskodjanak meleg téli csizmáról, vastag kabátról, kesztyűről, vastag nadrágról, síbotról vagy sétabotról. Még egy kis kirándulás veszélyes lehet, ha nem megfelelő a téli öltözetünk. Legyen felkészült az extrém időjárási viszonyokra is.

Kérjük, hogy a szállásukról az utazás előtt gondoskodjanak, mert a legtöbb szálloda és vendégfogadó bezár a téli időszakban, csak Jezero hotel tart nyitva a Parkban. Szálláslehetőségek találhatók a közelben is és a Plitvicére látogatók élvezhetik a holtszezonból adódó alacsonyabb árakat.

plitvice_tel_4